Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Rumini kalandos utazása és a megunhatatlan Carmina Burana

Szeptemberben - immár hagyományosan - négy napra Keszthely lesz a Balaton tánc fővárosa. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház szeptember 7-10. között rendezi meg a 21. keszthelyi Táncpanorámát. A fesztivál programjában ezúttal három Kossuth-díjas alkotó időtálló, grandiózus előadását tekinthetik meg a keszthelyi nézők. A rendezvény célja, hogy a balatoni régióban élőknek, pihenőknek is megmutassa a magyar táncművészet sokszínűségét.

 

Ahogy azt már keszthelyi közönségünk megszokhatta, ebben az évben is három prominens táncegyüttes produkcióit láthatják: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Állami Népi Együttes érkezik szeptemberen a Balatonra.
A szervezők idén elővásárlási akcióval készülnek, így augusztus 1-ig a legjobb helyet, a legjobb áron vásárolhatják meg az érdeklődők.

 

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a neves tudós munkássága előtt tisztelegve indította el az Élő Tánc-Archívum sorozatát. Az ecsedi láp vidékéről a két legtáncosabb falu (Tyukod és Nagyecsed) tánckultúrája mellett a szatmári pásztorok és a cigányság tánckultúráját foglalják össze a Szatmár című csodálatos néptánc előadásukban.

 

A Szegedi Kortárs Balett idén a 22. éve játszott ikonikus darabjával, a Carmina Buranával érkezik Keszthelyre. Az elementáris erővel ható előadásban egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, barbár közösség rituálékkal teli életébe pillanthatunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró.

 

A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg 21 évvel ezelőtt, amikor megszületett a Naplegenda, egy 21. századi, kreatív táncszínházi vízió, mely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. Az előadásban Nikola Parov friss hangzású, ősi motívumokat görgető etno zenéje hallgató.

 

A Táncpanoráma elmaradhatatlan része Lakatos János nívódíjas koreográfus és táncpedagógus hihetetlenül szórakoztató prezentációja, a Táncoló filmkockák, amit a tavalyi évhez hasonlóan a keszthelyi Fő téren, díjmentesen tekinthetnek meg az érdeklődők. A másfél órás tánc- és kultúrtörténeti kalandozáson olyan kedvencek kerülnek terítékre, Bob Fosse, aki örökre megváltoztatja a színház és film világát, a West Side Story, a rock&roll királya, Elvis Presley és ráadásként Michael Jackson egyedi stílusáról is számos titok kiszivárog.

 

A legkisebbekhez idén Rumini, a bátor és talpraesett kisegér érkezik az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat interaktív előadásában. Berg Judit méltán ismert története kalandos utazásra invitálja a kicsiket és nagyokat a fantázia világába.  

2023. szeptember 7. csütörtök 11.00 és 14.00

Balaton Színház - Színházterem

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata

Rumini 

2023. szeptember 8. péntek 19.00

Balaton Színház - Színházterem

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Élő Tánc-Archívum sorozat

Szatmár

2023. szeptember 9. szombat 19.00
Balaton Színház - Színházterem

Szegedi Kortárs Balett:

Carmina Burana 

2023. szeptember 9. szombat 20.30

Fő tér

Lakatos János

Táncoló filmkockák 

Farmeros Forradalom ('60-as '70-es évek)

2023. szeptember 10. vasárnap 19.00

Balaton Színház - Színházterem

Magyar Állami Népi Együttes - Hagyományok Háza

Naplegenda

2023. szeptember 10-31-ig

Balaton Színház - Simándy terem

fotókiállítás

Tánc Mandalák 

Fókuszban a magyar hivatásos táncegyüttesek -
a Nemzeti Táncszínház csoportképei


A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

 

 

KIM NKA Millenaris Eisberg