Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Koreográfiák Kubától Finnországig - indul a Budapest Táncfesztivál

Idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál. A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei kihagyhatatlan programot kínálnak, április 27. és május 11. között az érdeklődők számára.

 

Április 27-én a fiatal, feltörekvő Nuovo Balletto di Toscana előadásával indul a 24. Budapest Táncfesztivál. A firenzei táncegyüttes Michele Di Stefano - az olasz táncművészet éllovasa - koreográfiájával, a Bayadére, the kingdom of shadows-zal érkezik Budapestre, amit két estén át láthat majd a magyar közönség.

A gazdag fesztiválprogram kuriózuma a kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncos, Carlos Acosta által alapított Acosta Danza lesz. A tehetséges kubai táncosokból álló társulat először jár Magyarországon, és igazi karibi életérzést varázsolnak a Táncszínház színpadára, Cuban Eclectico című darabjukban.

A nemzetközi fellépők sorát a finn táncvirtuóz, Susanna Leinonen koreográfiája zárja majd, melyben a táncosok, Nasty című bátor és megrázó előadásukban, a nőkkel és a női testtel szembeni könyörtelen elvárásokra mutatnak rá. Kísérőprogramként, a külföldi társulatok előadásait követően közönségtalálkozóra kerül sor az alkotókkal a Táncszínház Előterében.

Természetesen nincs fesztivál a magyar táncélet kiválóságai és a tánc legnagyobb ünnepe nélkül.

Április 29-én, a tánc világnapján közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. A program része, "Az évad legjobb alkotója" díját elnyert koreográfus előadása mellett, a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók.

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a hazai táncegyüttesek egytől egyig premierekkel érkeznek, így a szervezők azt javasolják a közönségnek, hogy minden estét töltsenek a Millenárison, ünnepeljék a táncművészetet a Nemzeti Táncszínház programjaival.

Izgalmas bemutatóra készül április 30-án a Badora Társulat, akik a Bánk bán nyomán készült táncdrámával érkeznek a fesztiválra. Barta Dóra koreográfiájában azonban, a megszokott nézőpont helyett egy női sorstragédia körvonalazódik, melyben Melinda kerül a főszerepbe.

Merész vállalkozásra készül a Szegedi Kortárs Balett, akik Fekete hattyú című balett-thrillerükben egy pszichiátria falai közé kalauzolják el a nézőket, ahol Odette személyiségének szétesését követhetik végig. A sötét, titkokkal teli történetet az együttes művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra.

Az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat egy furcsa atmoszférájú bemutatóval érkezik május 7-én, Lois Lowry Az emlékek őre című regénye alapján, egy látszatra kifogástalannak tűnő társadalom képét festi le, ahol minden a legnagyobb tökéletességben zajlik. Ez azonban csak a látszat, valójában ez a tudástól megfosztott emberek Kánaánja.

Az idei fesztiválon a tánc mellett a zene is főszerephez jut. A Forte Társulat és a Dador Projekt Zenekar Concordia című, a barokk zenetörténet klasszikus szerzőinek műveire készült, élő zenekarral és egy énekesnővel kísért táncjátékában groteszk és lírai kettősök bomlanak ki, a tánc, az élő zene és a prózai szöveg ötvözésével szerves egységet alkotva.

A zárónapon a Duda Éva Társulat BÁBEL című előadása koronázza meg a Budapest Táncfesztivált. A produkció expresszív képeivel és látványos momentumaival egy eklektikus világot teremt, de a bábeli zűrzavar mélyén ott a harmónia iránti vágy.  

A Nemzeti Táncszínház Kisterme is premierektől lesz hangos. Május 3-án a 142-es bolygóról érkezett Fehér Ferenc, Lőrinc Katalin és Pál Zoltán idézik fel a régi, gondtalan időket, míg május 8-án a Kulcsár Noémi Tellabor, Henrik Ibsen világhírű drámája alapján készült Babaház című előadása debütál.

A tíz évvel ezelőtt, 2014-ben a Nemzeti Táncszínház kezdeményezésére jött létre az első komplex táncszínházi nevelési előadás, a Horda2. A sikeres produkciót két másik táncszínházi nevelési előadás követte: Igaz történet Alapján (2016); Talpuk alatt (2018). A jubileum alkalmából, a Budapest Táncfesztivál keretében játszott Talpuk alatt című interaktív előadásra rendhagyó módon, felnőtt közönséget várnak a szervezők.

További információk, jegyvásárlás: tancfesztival.huKIM NKA Millenaris Eisberg