Ugrás a tartalomra

2024-06-14 10:00 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-06-14 10:45 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-06-14 19:00 Nagyterem

Embertánc

Fitos Dezső Társulat

Lábujjhegyen -A titokzatos barát

Rovatunkban Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész segítségével tánc-és zenetörténeti kulisszatitkok és rejtélyek nyomába eredünk. Aki további érdekességekre kíváncsi, az tartson velünk március 5-én a Lábujjhegyen - Zenéről és táncról, párban című előadás-sorozat következő alkalmán, melyet új időpontban 17:00-kor tűzünk műsorra. 

Az előadás-sorozat Fekete hattyú, fehér hattyú - romantikus mesék című részéből többek között kiderül az is, hogy miért kellett A hattyúk tava című balettbe egy új szereplőt beleírni. 

Az 1800-as évek végén felkérték Marius Petipat, hogy készítsen koreográfiát A hattyúk tava című baletthez. Ebben az időben az gyakori volt, hogy a koreográfusok a darabban fellépő táncművészekhez igazították a koreográfiát, az viszont nem, hogy miattuk még plusz szereplőt beleírnak az előadásba. 

A hattyúk tavában Pavel Gerdt táncolta Siegfried herceg szerepét, aki habár a társulat egyik nagyon ismert, vezető művésze volt, viszont ekkor már a kora miatt kevéssé tudta felemelni a balerinát. Ezért Petipa beleírt egy új szereplőt a darabba: a herceg barátját. Így a III. felvonás romantikus nagyjelenete helyett - amikor a cselekmény szerint Odilia  e táncával megpróbálja elcsábítani a herceget és táncuk a pas de deux keringővel indul - pas de trois lett. Miután Pavel Gerdt elköszönt a színpadtól, törölték a plusz szereplőt az előadásból.

 

Marius Petipa (forrás: Wikipedia) 

KIM NKA Millenaris Eisberg