Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Whirling Dervishes - Sema Ceremony

Whirling Dervishes - Sema Ceremony

Konya Turkish Sufi Music Ensemble

Nagyterem / 2024. június 10. 19:00

Műfajnéptánc

Felvonások száma1

Időtartam60

A mevlevi rend szúfi szertartása, a szema az Istenhez való felemelkedés állomásait jelképezi a maga vallásos elemeivel és témáival, amelyekből következően megvannak a maga szabályai és jellemzői. A mevlevi rend Veled szultán és Ulu Arif Cselebi szultán idejétől kezdve szigorúan követte a csak általa gyakorolt szertartás lépéseit, de tagjai Mevlana Dzselaleddin-i Rúmi idején egy bizonyos szabályát figyelmen kívül hagyták. A szabályok Pir Adil Cselebi koráig folyamatos átalakuláson mentek át, napjainkra érték el végleges formájukat.

A kerengő dervisek forgása a mevlevi szema során a mennyek birodalmát jelképezi, a fődervis pedig úgy mozog közöttük, hogy a táncosok megfelelő távolságot tartsanak egymástól. A szertartást a post-nişîn vezényli le, aki egy vörös szövet végén állva imákat kántál. A szema feltételezhetően a naprendszert jelképezi, mivel kör alakú helyen adják elő, ahol a post-nişîn maga a Nap, a fődervis a Hold, a többi dervis pedig a bolygók megszemélyesítői.

A szertartáshoz tudás és összpontosítás szükséges; misztikus jelképei a kezdetektől a végig tartó út állomásait szimbolizálják. A szema során végzett forgás Isten megtapasztalása minden helyen és minden aspektusában. A lábbal dobbantás az egó határtalan, kielégíthetetlen vágyainak lábbal tiprását, az egó elleni küzdelmet és legyőzését testesíti meg. Az oldalra kitartott kar a végső tökéletesség iránti vágy kifejeződése. A szema alatt a táncos kitárja mindkét karját, a jobb keze felfelé, a bal lefelé mutat, azt jelképezve, hogy jobbunkkal kapjuk meg Isten áldását, miközben mindenkitől elfordulunk, majd a ballal továbbadjuk az áldást másoknak.

Az UNESCO „Az emberiség szóbeli és szellemi kulturális örökségének mesterművei” programja keretében 2005-ben mesterművé nyilvánított mevlevi szema szertartást az UNESCO 2008-ban Törökország indítványára felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, és ezáltal megismertette az egész világgal. 


Az előadás után közönségtalálkozóra kerül sor. 

Igazgató: ÖMER FARUK BELVİRANLI
Művészeti igazgató: UFUK YÜRÜÇ

Előadók
Szólisták:
UFUK YÜRÜÇ
AHMET SAMİ KÜÇÜK - Postnishin
MEHMET ALİ TÜRKOĞLU
HÜSEYİN KUBİLAY ÖZTUĞ
YASİN OĞUZHAN UĞUR
SÜLEYMAN ÖZEN

Zenészek:
AHMET SAFA MIZRAK
ÖZHAN GÜLTEPE - Topluluk Müdürü/Whirling Dervish
HAKAN KILINÇARSLAN
MUSA KAZIM TIĞLIOĞLU
MEHMET ÖZTORUN
MUHAMMET ŞÜKRÜ FIRAT
MEHMET UÇAK

Whirling Dervish:
ORHAN TEKELİOĞLU
YUSUF VAROL
HAKAN GÜLTEPE
ÖMER KILIÇ
AHMET SÖĞÜTÖZÜ
SELAMİ ÜNAL

Tonmaister: SÜLEYMAN ERÇAL

A produkció a Török-Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg.


KIM NKA Millenaris Eisberg