Ugrás a tartalomra

2023-09-22 10:00 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 10:45 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Picasso en Danza

Iberica de Danza

Tántorgók

Tántorgók

Táncjáték a hazát elhagyók emlékére

Fitos Dezső Társulat

Nemzeti Táncszínház Nagyterem / 2023. október 11. 19:00

Műfajnéptánc

Felvonások száma1

Időtartam75

Amerika a jövő országa, Amerika az ígéret földje, Amerika a lehetőségek hazája, egy tündérmese, főleg a 20. század eleji magyar nincstelenség felől nézve. A magyarországi szegénylegények, zsellérek, napszámosok, cselédek százezrei hagyták el a hazát az itthoni gondok enyhítésére, a könnyebb jövő reményében. Fiumében mondtak búcsút Európának, s többhetes utazás után Ellis Islanden találkoztak először a meseországgal, ahol azonnal hunkyk lettek, "izompacsirták", és nyelvtudás híján a legkeményebb munkákra osztották be őket. Hitték, hogy hazatérnek, földet, házat vesznek majd a kint keresett pénzből, de a kivándorlóknak csak negyede tért vissza Magyarországra.

Róluk szól most a tánc, a tántorgókról, róluk, a bátrakról és a bizonytalanokról, akik éhesen és tétován várták az ügynököt, hogy rabszolgamunkára vigye őket Pennsylvania bányáiba... Róluk, a kitántorgókról, a hunkykról, akik az I. világháború előtt érkeztek Amerikába, szédölögve, tántorogva az idegen világban, ahol megtanultak élni, de mindvégig kívülállók maradtak. Róluk, a bujdosó magyarokról, akik tiszta tekintettel, de tántorgó lélekkel álltak az Újvilág földjén.

Fitos Dezső Társulata nekik állít emléket, megmutatva négy kivándorló legény sorsán keresztül a magyar paraszti exodust. 


A Tántorgók című előadás előtt a Fitos Dezső Társulat izgalmas kerekasztal beszélgetésre invitálja az érdeklődőket. A Nemzeti Táncszínház aulájában 17 órától Magyar Kálmán az Amerikai Magyar Népművészeti Központ vezetője; dr. Juhász Katalin néprajzkutató, népdalénekes, az amerikás dalok kutatója, Kocsis Rozi dramaturg, dr. Fülemile Ágnes néprajzkutató - BTK Néprajztudományi Intézet, valamint dr. Bencsik Zita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerika Főosztályának vezetője segítségével, Kocsis Enikő és Fitos Dezső koreográfus-rendezők, művészeti vezetők társaságában az előadás létrejöttéről és annak történelmi hátteréről beszélgetnek.
A zenét pedig ki más szolgáltatná, mint hazánk legismertebb ifjú visszidensei, Hajdú Németh László és Balázs népzenészek, akik a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató során először fogalmazták meg az újkeletű szót, s akiket nyitottságuk és páratlan tehetségük okán zárt szívébe az ország. 

Rendező-koreográfus: Fitos Dezső, Népművészet Ifjú Mestere és Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész

Táncolják: Balogh Boldizsár, Fitos Dezső, Gellén Péter, Gera Zoltán, Izsó Lajos Hunor, Kupec Zsolt, Mir Dávid Hessami, Molnár Bálint, Östör Ákos

Zene: Fitos Dezső (Népművészet Ifjú Mestere és Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész), Makó Péter (Prima Primissima díjas, Kossuth-díjas), Pál Lajos (érdemes művész)

Zenei közreműködők: Herédi Zsombor, Pálházi Bence

Hangmérnök: Dióssy Ákos, Kopcsik Márton

Dramaturg: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)

Díszlet: Fitos Dezső, Népművészet Ifjú Mestere és Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész

Jelmez: Szűcs Eszter, Kocsis Enikő, Harangozó Gyula-díjas

Videotechnika: Sárvári Enikő, Vető Gábor

Szaktanácsadó: Dr. Balogh Balázs

Művészeti munkatárs: Kocsis Enikő, Harangozó Gyula-díjas


KIM NKA Millenaris Eisberg