Ugrás a tartalomra

2024-05-31 10:00 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-05-31 10:45 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-05-31 19:00 Nagyterem

Hattyúk tava

Székesfehérvári Balett Színház

Pardes

Pardes

Vertigo Dance Company

Nagyterem / 2023. május 01. 19:00

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam60

A Vertigo Dance Company-t Noa Wertheim és Adi Shaal alapította 1992-ben. A társulatot inspiráló kreativitás jellemzi, amely kiterjed a művészetre, az emberiségre és a természetre. A társulat a kortárs táncélet meghatározó szereplője Izraelben és világszerte egyaránt. A Vertigo Dance Company egyike Izrael négy nagy vezető táncegyüttesének, amelyet rendszeresen meghívnak a legrangosabb nemzetközi fesztiválokra, illetve a világ legismertebb színházaiba. A Vertigo Dance Companyvilágszerte az izraeli művészet nagykövetévé vált.

Noa Wertheim új alkotása, a „Pardes” otthon „született”, a pandémia bizarr ideje alatt. Olyan műalkotás, amelyben a test saját benső spirituális rétegeihez kapcsolódik – minden emberi lény, minden táncos bensőjéhez, miközben egy közös mintázatba szövődik bele.

A Pardes héber szó, jelentése: gyümölcsös, a szó óperzsa eredetű, ahol fákkal teli kertet jelent. Számos más nyelv is átvette ezt a szót: ebből származik a Paradicsom neve.

A zsidó misztikában a pardesz négy héber szó kezdőbetűjéből áll össze, amelyek a vallásos szövegek értelmezésének különféle megközelítéseire utalnak: Psat (szó szerinti jelentés), Remez (utalásszerű jelentés), Dras (értelmezéssel megfejthető jelentés) és Szod (titkos jelentés).

A Pardes zenéjét Itamar Doari nemzetközi hírű ütőhangszeres művész szerezte. A hanganyag beleszövődött a koreográfia megalkotásának folyamatába, a zene valós időben, a stúdióban született és került felvételre – ami ragyogó alkalmat kínált az együttesnek, hogy Izrael és a világ egyik legjelentősebb és legkiválóbb ütőhangszeres művészével dolgozhassanak együtt.

Az előadás a 10. Színházi Olimpia keretében kerül bemutatásra. 


Táncolják: Etai Peri, Sian Olles, Theo Samsworth, Eden Ben Shimol, Korina Fraiman, Micah Aimos, Ilan Golubovich, Ruth Ben David
Koreográfus: Noa Wertheim
Koreográfus asszisztens: Rina Wertheim-Koren
‏Eredeti zene: Itamar Doari
Produkciós menedzser: Sandra Brown
Színpadterv: Zohar Shoef
Jelmez: Rosie Canaan
‏Fénytervező: Dani Fishof – Magenta

Az előadás a 10. Színházi Olimpia keretében kerül bemutatásra.


KIM NKA Millenaris Eisberg