Ugrás a tartalomra

2024-02-25 19:00 Nagyterem

RAMAZURI

Duda Éva Társulat

2024-02-27 10:30 Nagyterem

Rumini

Inversedance - Fodor Zoltán Társulat

Lisztmánia | Egyszer visszatérsz

Lisztmánia | Egyszer visszatérsz

Budapest Táncszínház

Nagyterem / 2023. május 26. 19:00

Műfajkortárs

Felvonások száma2

Időtartam95

Korhatár+12

Lisztmánia

A darab egy különös térbe viszi a nézőt, melynek helyszíne a képzelet világa. Egy megfoghatatlan lét, melyben a körül rajongott zenei géniusz megjelenik korunk világában, hol az értékek sokszor érthetetlenül keverednek össze. A koreográfus és együttesünk, tisztelettel nyúl a világhírű hazánkfia örökségéhez. Zachár pályafutását a Budapest Táncszínháznál kezdte, majd Hollandiában a legnagyobb koreográfusokkal dolgozott. A műben az alkotók lelkülete kapcsolódik össze időn és téren keresztül.

A "Lisztomania" Heinrich Heine kifejezése, amit némi gúnnyal használt egy újságcikkében. Arra utalt, hogy Liszt az 1840-es évekbeli koncertvirtuóz pályafutása abnormális reakciókat váltott ki rajongóiból. Liszt volt az első megasztár, aki tudatosan építette föl imázsát, először adott elő szólóhangversenyt, ahol kizárólag ő lépett fel, oldalra fordította a közönségnek addig háttal álló zongorát, és tűzijáték szerű virtuozitásával, mély átélésével elkápráztatta még ellenségeit is. De ő mindezt nem az öncélú magamutogatás kedvéért tette, hanem a művészet erejének és társadalmi megbecsülésének emelését akarta elérni. A koreográfus és együttesünk, tisztelettel és büszkeséggel nyúl a világhírű hazánkfia örökségéhez.

Nélkülem

Maria Callas előadásában énekelt áriájához egy díva képe társul.
A díva egy olyan túlfűtött lelkületű személyiség, aki széles skálán mozgó érzelmeit felnagyítva tárja a világ elé. A díva nárcisztikus, gyakorta szélsőségesen hisztérikus karakterét eredendően szeretet hiány táplálja. Sóvárgás a szeretetre, szerelemre, elfogadásra.
Miközben fűti a becsvágy, rajongásra áhítozik. Folytonos kétség és önigazolás között őrlődik. A jelenségről, illetve karakterről nem csupán művészekre vonatkoztatva beszélhetünk. Alapvető célom volt láttatni és mozgásba fogalmazni a zene által megjelenített karaktert.
Egy művész, egy díva vívódása önmagával és a színpaddal. Egyben megrázó, ironikus és szarkasztikus látomás. Az elengedés, a búcsú gyakorta fájdalmas és nehéz feladat, kiváltképp egy érzékeny lelkületű művész, még inkább egy díva számára. De mégis, eljön az idő, amikor
menni kell. Time to go...

Egyszer visszatérsz

Az emberben rejlő egyetemes vágy és a világ megismerésére és felfedezésére irányuló kíváncsiság mindig újabb és újabb ismeretszerzések felé hajtja. A hely azonban, ahol születtünk, a kultúra és a gyökerek mágnesként húznak vissza a szülőföldünkhöz. Az el nem múló visszahúzó erő folyton munkálkodik bennünk. Élményekkel, tudással és lelkiekben gazdagon térünk vissza ahhoz a bölcsőhöz, amelyből mindannyian kiindultunk.

Lisztmánia
Táncművészek: Sághy Alexandra
Hörcher Noémi
Yvette Levine
Maria José Borges
Marika Trucci
Marika Masuda
Varga Donát
Varga Bendegúz
Matthew Bell
Damien Ledenon

Zene: Liszt Ferenc, montázs
Fényterv: Földi Béla
Koreográfus: Zachár Lóránd

Szünet

Nélkülem
Táncolja: Hörcher Noémi
Koreográfus: Egerházi Attila
Fényterv: Földi Béla

Egyszer visszatérsz
Táncművészek: Sághy Alexandra
Yvette Levine
Marika Masuda
Varga Donát
Varga Bendegúz
Matthew Bell
Damien Ledenon

Zene: Michal Jacaszek: Elegia, Nicolas Jaar: Etre, Sync24: Source
Jelmez: Jiří Pokorný
Fény: Loes Schakenbos
Koreográfus: Jiří Pokorný

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, EMMI, Nemzeti TáncszínházKIM NKA Millenaris Eisberg