Ugrás a tartalomra

2023-09-22 10:00 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 10:45 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Picasso en Danza

Iberica de Danza

Pécsi Balett

Magyarország első modern balettegyüttese 1960-ban alakult a Pécsi Nemzeti Színházban. Az alapító Eck Imre művészete idézte elő azt a paradigmaváltást, melynek mentén a modern balett kialakulhatott Magyarországon. Ecket követően 1969-1992-ig Tóth Sándor, 1992-2001-ig Herczog István, 2001-2005-ig Keveházi Gábor és Egerházi Attila irányították az együttest. Őket Vincze Balázs közel másfél évtizedes korszaka követte 2005-2017-ig. Vincze tudatosan építette a társulatot, és olyan kitűnő, cselekményes baletteket alkotott, mellyel megnyerte a közönséget és kivívta a szakma elismerését is. A művészi munka mellett a kezdetektől a függetlenedésért dolgozott, ez végül 2017-ben sikerült; a társulat történetébe, mint az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója írta be a nevét. A társulat ügyvezetője Uhrik Teodóra, akinek neve és személye az alapítástól elválaszthatatlan az együttestől. Vincze Balázs művészeti vezetőként vesz részt az operatív munkában. 

A Nemzeti Táncszínház fontos központja a magyar táncéletnek. Az elmúlt években kialakított együttműködések jelentik az alapját a Pécsi Balett továbbfejlődésének, az országos és nemzetközi folyamatokban való aktívabb részvételnek. Szakmai partneri kapcsolatunk a Nemzeti Táncszínházzal az önállósodásunkkal tovább erősödött. Az elmúlt másfél évtized alatt sikerült megteremteni budapesti közönségünket, melyben nagy szerepe van a Nemzeti Táncszínház által szervezett előadásoknak is. A pécsi bemutatót követően minden új előadásunk Budapesten is debütál, majd rendszerint továbbjátszásra kerül. Fontos szakmai visszajelzés számunkra a Táncszínház minden felkérése, elismerést jelent az újabb és újabb meghívás. Carmenünk lassan egy évtizede műsoron van Budapesten, ÁdámÉva című ősbemutatónk pedig közös programként került bemutatásra 2021 júniusában. Saját játszóhelyünk nincs, de ugyanúgy hazajárunk a Nemzeti Táncszínházba vagy a Müpába, ahogyan a Pécsi Nemzeti Színházba is. 

 

Az együttes tagjai:

Ügyvezető: Uhrik Teodóra, Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész
Művészeti vezető: Vincze Balázs, Harangozó-díjas, Imre Zoltán- és Seregi-díjas Érdemes művész
Balettmester: Kovács Zsuzsanna
Pénzügyi vezető: Rameislné Bikki Tímea
Programmenedzser: Bajnai Ágnes
Koordinációs munkatárs: Vincze Brigitta
Korrepetitor: Jaksov Borisz
Műszaki koordinátor, szcenikus: Katona Zoltán
Magántáncosok: Karin Iwata, Koncz Péter, Kócsy Mónika, Matola Dávid, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton, Tuboly Szilárd, Ujvári Katalin Harangozó-díjas
Karakterszólisták: Marina Pérez Ahedo, Erdélyi Zsombor, José Blasco Pastor, Szécsi Theodóra
Tánckari tagok: Balogh Csongor, Frank Edina, Kis Jana Luca, Szendrey Rebeka, Szendrői Bence, Varga Máté
Rezidens ösztöndíjas: Rónaki Nina 

Aktuális előadások

Carmen

2023-09-25 19:00 / Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Carmen

Pécsi Balett

KIM NKA Millenaris Eisberg