Ugrás a tartalomra

2024-05-31 10:00 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-05-31 10:45 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-05-31 19:00 Nagyterem

Hattyúk tava

Székesfehérvári Balett Színház

Miskolci Balett

A Miskolci Balett, mint a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozata története messzire nyúlik vissza, önálló néven 2013 óta működik. Ma is tagozata a Miskolci Nemzeti Színháznak, így a csapat szerves része a Színház zenés produkcióinak. Miskolci Balettként hangsúlyosak az önálló táncprodukciók. Több játszóhellyel rendelkező színházként az előadások különfélék, repertoáron szerepelnek irodalmi- és filmadaptációk, ill. kísérletező, expresszív kortárs darabok is. A sokoldalúság és a drámai kifejezőerő a fő jellemzőjük, a 15 táncművész eltérő képzési háttérrel és technikával rendelkezik, ennek előnyei az előadásokban jól kamatoztathatók. A táncszínházi műfaj kereteit széles spektrumban törekszenek tágítani, a közönség az elmúlt években megszerette előadásaikat. Számos vendégoktató és koreográfus dolgozik az együttessel, erősítve a sokszínűséget, rugalmasságot, tartva a magas szakmai színvonalat. A Miskolci Balett kezdetektől sikerrel szerepel hazai fesztiválokon és a határontúlon is.

A Nemzeti Táncszínház és Miskolc kötődése nem újkeletű, Miskolci Balettként az együttes először a Kulcsár Noémi által alkotott Rómeó és Júlia előadással vendégszerepelt Budapesten 2014-ben és 2015-ben. 2016-ban A nagy Gatsby című előadás szerepelt a műsoron. A Velekei László által megálmodott, GG Tánc Egerrel együttműködésben született nagy sikerű Anna Karenina is több alkalommal kapott meghívást, 2017-ben és 2018-ban. A Kozma Attila nevével fémjelzett Casablanca produkció mérföldkőnek bizonyult az együttes életében, és a Nemzeti Táncszínház programjában is többször megjelent a 2018-as és 2019-es évben. Az Álom luxuskivitelben című adaptáció volt a következő állomás, szintén 2019-ben. A 2020. évi Üvöltő szelek előadás színpadi előadása a pandémia miatt sajnos meghiúsult, ezt online pótolhatták a nézők 2021-ben. Hamarosan remélhetőleg mind magunk mögött tudhatjuk ezt az embert próbáló helyzetet, és a közös történetek folytatódhatnak.

 

Az együttes tagjai:

Művészeti vezető: Kozma Attila
Balettmester: Solti Csaba
Koreográfus asszisztens, táncművész: Fűzi Attila
Művészeti titkár: Guzi Emese
Külkapcsolatokért felelős művészeti titkár: Farkas Beáta
Táncművészek: Mohai Cintia, Kocsis Andrea, Szűcs Boglárka, Harangozó Lili, Kepess Boglárka, Kozma Johanna, Mátyás Flóra, Bolla Dániel, Dávid Patrik, Márton Richárd János, Lukács Ádám, Guido di Vona, Filippo Nestola, Giovanni Buttacavoli
Az előadások létrehozásában és utóéletében részt vesz a Miskolci Nemzeti Színház műszaki stábja és gazdasági hivatala.

 


KIM NKA Millenaris Eisberg