Ugrás a tartalomra

2024-05-31 10:00 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-05-31 10:45 Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2024-05-31 19:00 Nagyterem

Hattyúk tava

Székesfehérvári Balett Színház

Közép-Európa Táncszínház

Progresszív. Stílusos. Kortárs. A Közép-Európa Táncszínház (KET), ahogy azt nevében is hirdeti, vállalja egy adott földrajzi régióhoz való kötődést. A Kárpát-medence és régiója nemcsak a működésének fő területét, hanem az egyedi mozgásvilágot, témaválasztást is meghatározza, egyedülálló repertoárjának darabjai aktualitásra és reflektivitásra törekszenek. A KET 1988-as alapítása óta a Harangozó-díjas, Érdemes Művész alapító-igazgató Szögi Csaba vezetésével nyitott műhelyként működik, mely továbbra is a kísérletezés, az újat keresés terepe alkotóknak és táncosoknak egyaránt, és ahol ez idő alatt több mint 80 koreográfus dolgozott a folyton megújuló társulattal, akiknek 70%-a még pályájának elején járt. Közel 150 ősbemutatót állítottunk eddig színpadra, emellett kulturális örökségünk folyamatos megújulásáért oktatási és képzési tevékenységeink (Nyári Intenzív Tánckurzus - NYIT, Ifjú Tehetségek Fóruma - ITF) mellett programsorozataink (Ifjú Koreográfusok Fóruma - IKF és IKF+) és fesztiválszervező (Sissi Őszi Tánchét, Nemzetközi Monotánc Fesztivál) tevékenységünk fémjelzi hivatásunkat. A 35 év alatt az együttes életében olyan művészek kaptak és kapnak ma is meghívást, akik művészi elképzeléseiket nem a bevált és biztonságos formák mozgásnyelvi kliséiben valósítják meg, hanem a járatlan út veszélyeit is vállalva bátor, sajátos kifejezési eszközökkel hozzák létre előadásaikat.

A Közép-Európa Táncszínház több mint 20 évvel ezelőtt, 2002-ben a Vörös Rébék című bemutatójával állt először a Nemzeti Táncszínház színpadán az akkori Várszínházban. Innentől kezdve számos előadásunkkal fordulhattunk itt meg a nézők előtt, köztük Horváth Csaba Dó-ré-mi, Medeia vagy a 4 évszak és a Forte című ikonikus koreográfiáival. Szintén itt volt látható a Horda, majd az azt követő Horda2, mint tánctörténeti, korszakos és előremutató produkciónk, melyet a komplex táncszínháznevelési előadások sorában ismét a KÁVA-val és a Nemzeti Táncszínházzal közösen jegyzett Igaz történet alapján követett, melyet idén hatvanadik alkalommal játszhattunk az általános iskolák közönségének. A "Gyere haza magyar alkotó" programsorozatunk olyan kivételes szakmai kezdeményezés, melynek célja a külföldre kerülő magyar táncművészek "hazacsábítása". Ennek első, remekbe szabott és sikeres állomása Mészáros Máté és Juhász Péter, Belgiumban és Svájcban élő koreográfusok 2019 őszén színpadra állított dupla estje volt, mely ismét csak a Nemzeti Táncszínházban valósult meg. A mára vitathatatlan létjogosultságú Imre Zoltán Program támogatását Mádi László Művészeti vezető-koreográfus, társulatunk oszlopos tagja kétszer is elnyerte. 2019-ben a Térfalók, majd 2020-ban a Verso című koreográfiákat készítette el társulata számára, és állította velük együtt színpadra a Nemzeti Táncszínházban. A pandémia utáni első nagyszínpados, Recortes című bemutatónkat ugyancsak a Nemzeti Táncszínház közönsége láthatta először. A 2023-as évadban pedig a világhírű Anton Lachky "Set Your Mind Free" című koreográfiájával képviselte magát az együttes.

 

Az együttes tagjai:

Alapító, igazgató: Szögi Csaba 

Művészeti vezető: Mádi László 

Művészeti menedzser: Sóthy Virág

Generál menedzser: Gerlits Réka

Művészeti munkatárs: Fodor Katalin

Kommunikációs menedszer: Farkas Kristóf

Műszaki vezető: Selmeczi Mercédesz

Operatív menedzser: dr. Váczi László
Pályázatmenedzser: Medvegy Andrea
Koordinátor: Éberhardt Klára
Jelmez: Deák Orsolya
Táncművészek: Barna Krisztián, Dabóczi Dávid, Gyevnár Réka, Kindl Gábor, Kisbakonyi Edmond, Horváth Léna, Mohai Cintia, Sinka Lídia

 

KIM NKA Millenaris Eisberg