Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Kovács Gerzson Péter - TranzDanz

KGP 1987-ben alapította meg kortárs táncegyüttesét, a TranzDanz-t, ezt a folyamatosan megújuló társulatot, ahova a klasszikus balett, a kortárs tánc és a néptánc legtehetségesebb művészeit hívja meg. Zenész társai szintén a zenei élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek: az elektronikus zajzenétől a neoklasszikus kortársig, az akusztikus ethno-jazztől az innovatív DJ-kig, a népzenétől a korabarokkig. A TranzDanz játszott Párizsban, Londonban, Berlinben, Tel Avivban, Toulouse-ban, Liechesterben, Erhlangenben, Potsdamban, Bukarestben és Frankfurtban, Gyergyóban, Koppenhágában, Veszprémben, New Yorkban, Amsterdamban, Szingapúrban, Varsóban és Lublinban, Hamburgban, Montrealban, Lille-ben, Temesváron, Biarritzban, Nagyharsányban... A KGP által megalkotott, magyar és kárpát-medencei néptáncokon és kortárs technikákon alapuló innovatív, integratív táncnyelv a magyar kortárs tánc egyik jellegzetes irányzata. A változásra nem a változatlanság, a bezárkózás, az elutasítás és a kodifikálás a válasz, hanem a változás felelős befolyásolása, a szembesülés és szembesítés, a statikus mobilizálása.

A TranzDanz és a Nemzeti Táncszínház kapcsolata 2016-ban vált aktívvá, amikor is a Menetfény című darabunkat az Nemzeti Táncszínház átmeneti helyszínén, a MOM-ban bemutattuk. A rá következő évben már az Nemzeti Táncszínházzal koprodukcióban készült a Ratville, játszottuk a Déjá Vu-t és a Várkert Bazárban A csárdás-ápolás művészete című produkciót. 2020-ban sok viszontagság után "megkerült" a LOST..., amit a nagyszínpadon rögzítettünk és a színház felületén online láthatta a közönség. 2021. termése a Csárdás a zivatarban - egyelőre ezt is csak online láthatták a nézők. A TranzDanz és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójában került bemutatásra 2021 májusában az Az utolsó csárdás című darab. A TranzDanz a jövőben is keresni fogja az együttműködés lehetőségeit és örömmel használja ki a színház nyújtotta szolgáltatásokat a magyar tánckultúra gyarapítása érdekében.

 

Az együttes tagjai:

Művészeti vezető, koreográfus, látványtervező: Kovács Gerzson Péter
Táncművész, asszisztens, művészeti titkár: Gera Anita
Zeneszerző: Kovács Márton Jeromos
Stylist, jelmeztervező: Bognár Hajnalka
Táncművészek: Csuzi Márton, Rácz Réka, Darabos Péter, Bacsó Lilla, Szirtes Krisztina, Wéninger Dalma, Ivanov Gábor, Tőkés ImolaKIM NKA Millenaris Eisberg