Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

FrenÁk Társulat

FrenÁK 1989-ben, Párizsban alakított társulatot Cie Pál FrenÁk néven. A rendszerváltást követően már nemzetközileg elismert koreográfusként tért haza és hozta létre 1999-ben Budapesten az azóta is működő magyar társulatát. Unikális koreográfiai világa nagymértékben hozzájárult a magyar kortárstánc fejlődéséhez. FrenÁk egyedi nyelvezete egy olyan organikus mozgásnyelvezet, mely nem ismer határokat a test és a lélek kapcsolatának megnyilvánulásaiban, a legkegyetlenebb őszinteséggel tárja fel az emberi lelkeket, miközben a test fizikális képességeit szinte a lehetetlenségig feszíti. Gilles Deleuze-zel és Francis Baconnel való ismeretsége már 1983 óta az egyik legfontosabb inspirációja. Anyanyelve a siketek jelnyelve, ami nagy hatást gyakorolt koreográfiai és pedagógiai munkásságára egyaránt. A 40 éves oktatói pályája során rehabilitációs foglalkozásai formákat alakítottak ki sérült gyermekek számára. Munkásságát 2021-ben a számos állami és szakmai díj mellett Kossuth-díjjal ismerték el.

A FrenÁk Társulat és a Nemzeti Táncszínház immáron több évtizedes közös szakmai múltra tekint vissza. Az elmúlt évek során számos ikonikus FrenÁK kreáció premierjének is a Táncszínház adott otthont, úgy, mint a Twins vagy a Spid_er. A közös munka teret nyitott arra, hogy a Frenák Pál Társulat egyedi, organikus mozgásnyelvezetét egy szélesebb közönség ismerhesse meg, a Táncszínház új terei pedig lehetővé tették, hogy a megálmodott térformák egy perspektivikusabb új dimenzióban jelenjenek meg. A Fig_ht című FrenÁk kreáció, mely az alkotó 30 éves munkásságának esszenciális elemeit idézi meg, szintén a Nemzeti Táncszínházban színpadán került bemutatásra 2021 nyarán.

 

Az együttes tagjai:

Frenák Pál, Anibal dos Santos, Eszteházy Fanni, Halász Gábor, Keresztes Patrik Ádám, Lőrincz Emma, Eoin Mac Donncha, Maurer Milán, Vasas Erika, Várnagy Kristóf, Zoltai György. 

Aktuális előadások

A Szél kapuja

2024-09-29 19:00 / Nagyterem

A Szél kapuja

Artus - Goda Gábor Társulata

KIM NKA Millenaris Eisberg