Ugrás a tartalomra

2023-09-22 10:00 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 10:45 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2023-09-22 19:30 Nemzeti Táncszínház Kisterem

Picasso en Danza

Iberica de Danza

Feledi János - Feledi Project

A Feledi Project elmúlt 10 éve alatt, Feledi János művészeti vezetésével az egyik legsokoldalúbb repertoárral, művészekkel és magas minőségben működő együttese lett a hazai táncszcénának. Független társulat életében 10 év igazán hosszú időt jelent. Az első önálló alkotás 2010. december 8-án került sor az egri Gárdonyi Géza Színházban Idők folyamán címmel. A nagy sikerű előadás megerősítette Feledi Jánost abban, hogy saját útját kell járnia. Ekkor alakult a Feledi Project, ahol alkotói, koreográfusi elképzeléseit valósította meg állandó és meghívott művészekkel. Hitte és hiszi mai napig, hogy kitartó munkával a táncélet meghatározó társulatává nőheti ki magát a Feledi Project.

Mindamellett, hogy egyedi módon ötvözi a klasszikus balett alapokat a modern tánc elemeivel, alapvető vágy volt, hogy új színt hozzon a táncművészet világába érett, egyéni stílusával és kifejezésmódjával, alkotói formavilágával. A kiemelkedő kezdeti sikerek mellett más művészeti ágak bevonásával új előadások megálmodása, valamint nemzetközi fesztiválokon való megjelenés volt a legnagyobb feladat. A Feledi Project legfőbb célja a magyar művészeti kulturális értékek, hagyományok megőrzése mellett a magas színvonalú művészi alkotómunka megerősítése: minél több helyre eljuttatni a hazai és nemzetközi ihletésű táncszínházi előadásokat. Fontos a többféle művészeti területet ötvözendő produkciók bemutatása, népszerűsítése, amelyekben az ismertebb és progresszívebb előadó művészeti műfajok is megjelennek. Az egyedi gondolatiságú, hangulatú, különleges látványvilágú előadásokkal népszerűsíteni kívánja hazánk kulturális sokszínűségét, táncművészetünk egyediségét. Mára már több mint 20 mű született. Az elmúlt 10 év alatt 3 kontinens (USA, Afrika, Európa) több, mint 20 városában lépett fel több ezer néző előtt. A minőségi munka és a számos produkció kivívta a hazai táncszakma szeretetét és elismerését, ennek bizonyítéka, hogy a Feledi Projectet 2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága is tagjai köré választotta. A Feledi Project művészeti vezetője, Feledi János 2019-től a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa. 2020-ban Harangozó Gyula-díjjal tüntették ki a táncművészet területén nyújtott kimagasló alakításai és alkotói munkája elismeréséül.

A Nemzeti Táncszínház és a Feledi Project kapcsolata 2011-re tehető, amikor az akkori igazgató, Török Jolán lehetőséget adott Feledi Jánosnak. Idők folyamán című első alkotását a Refektóriumban nagy sikerrel mutatták be, így a budapesti premier elindította a közös együttműködést. A Feledi Project repertoárjának bemutatói 80%-ban a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve jöttek létre, a Puccini-Lidércek, Prozódia, Hat tánc, Rekviem, Psyché, Szálkák vagy a Metamorfózis is. Sokat köszönhet együttes színháznak, hogy lehetőséget nyújt a fiatal, független szcéna képviselőinek és folyamatos jelenlétet biztosít. A jövőben is tervezünk stúdió és nagyszínpadi produkciókat és reméljük hosszú távon is jól és sikeresen tudunk együttműködni!

 

Az együttes tagjai:

Művészeti vezető: Feledi János
Manager: Kuti István
Dramaturg, rendezőtárs: Lisztóczky Hajnal
Fény, világítástervezés: Hepkó Miklós, Stadler Ferenc, Kovács Béla, Pető József, Vajda Máté
Jelmez, díszlet, látvány: Henez Mariann, Nagsugár von Bittera, Matisz Gábor, Minorics Krisztián
Zenészek: Balázs Ádám, Erdő Zoltán, Tar Gergely, Tóth Mariann, Oláh Dezső, Oláh Péter, Lakatos Pecek András, Szentpáli Roland, Budafoki Dohnányi Zenekar-karmester Hollerung Gábor
Táncművészek: Fehér Laura, Horváth Zita, Hoffmann Luca, Hortobágyi Brigitta, Lázár Eszter, Safranka-Peti Zsófia, Spala Korinna, Tóth Brigitta, Wéninger Dalma, Bajári Levente, Halász Gábor, Csizmadia Tamás, Taba Benjamin, Nagy Csaba Mátyás, Feledi János
 KIM NKA Millenaris Eisberg