Ugrás a tartalomra

2024-07-13 20:30 Táncpark

A Falu

Fitos Dezső Társulat

2024-07-14 20:30 Táncpark

„A művészet esszenciája...”

Sivasakti Kalánanda Táncszínház

2024-07-15 20:30 Táncpark

ESSZENCIA

Feledi János – Feledi Project - Oláh Dezső Vibratone Quartet

Duna Táncműhely

A Duna Táncműhely 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve, a néptáncot mintegy sajátos formanyelvként használva hozzon létre innovatív kortárs előadásokat. A Táncműhely előadásai azt kívánják bizonyítani, hogy a néptánc - amellett, hogy egyedi színpadi kifejezőeszközként működik - más korok, más műfajok elemeivel, motívumaival, gondolkodásmódjával, esztétikájával ötvözve képes továbbvinni és átadni az élő és megújulni képes tradíciót. Műfajok határán alkotó társulatként a Táncműhely szélesebb közönséget, a néptánc és a kortárs tánc iránt érdeklődőket, az autentikus népzene és az improvizatív (világ)zene híveit, illetve a korszerű színpadi formákat kedvelő nézőket egyaránt meg kívánja szólítani.

A Táncműhely változó összetételben működik, tagjai professzionális táncosok. A darabokat az alkotók és előadók stúdiómunkában készítik Juhász Zsolt koreográfus vezetésével, így a formáció terepet nyújt a művészeknek az egymástól való tanulásra, a különböző kifejezési formák átadására és ötvözésére, a sokoldalú kísérletezésre. A magas szakmai felkészültség nem csupán az előadókat jellemzi, hanem a zeneszerzéstől kezdve a jelmez-, látvány- és fénytervezésig igyekszünk olyan alkotókat felkérni, akik kiemelkedő művészi eredményeket mondhatnak magukénak, ugyanakkor képesek a termékeny alkotói együttgondolkodásra. A társulat intenzíven turnézik belföldön és külföldön egyaránt, s rendszeresen bemutatkozik a legfontosabb hazai kortárs tánc és összművészeti fesztiválokon. A Duna Táncműhely 2002 óta évente megszervezi a jelentős szakmai és közönségsikernek örvendő, régiós szinten kiemelkedő fontosságú Kalászi Kortárs Tánctalálkozót.

Társulatunk - műhely-jellegéből adódóan - törekszik a hosszútávú együttműködések kialakítására, mind a fellépő előadókkal, mind a közreműködő alkotókkal, végül, de nem utolsósorban a fellépőhelyekkel, színházakkal is. E befogadóhelyek közül a Nemzeti Táncszínház kiemelt szerepet játszik, hiszen nem "csupán" számos bemutatónknak, előadásunknak adott helyet, hanem értékes szakmai partnerünk segítőnk is az intézmény. A Nemzeti Táncszínházban került sor a Társulat előadásainak többségére: Fosszíliák (2008), Metszetek (2008), Barlang (2010), Ami a szívedet nyomja (2012), Körtánc (2016), Álom, álom, kitalálom (2016), Talpuk alatt (2017), Keep in touch (2019), A tizedik menyasszony (2021). A Talpuk alatt előadás különösen fontos helyet foglal el a Társualt és a Nemeti Táncszínház együttműködséében, hiszen - a Káva Szíházi Műhellyel közösen - egy komplex táncszínházi nevelési előadás létrehozásában dolgozhattunk együtt.

 

Az együttes tagjai:

A Duna Táncműhely laza alkotóműhelyként kíván dolgozni, így állandó társulat helyett minden egyes produkcióra más-más alkotói és előadói konstelláció áll össze. A Társulat alapítója és a kezdetek óta művészeti vezetője Juhász Zsolt. Az előadások többségében közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai, hiszen a produkciók mozgásvilága erőteljesen épít a néptánc elemekre. Így a Társulat fontos, egymást követő előadásaiban fellépett (a teljesség igénye nélkül): Bonifert Katalin, Bódi Dávid, Fehértóy Zsanett, Horváth Eszter, Kanozsai Ákos, Kenéz Enikő, Kriston Fruzsina, Kolumbán Norbert, Kuzma Péter, Reszneki Virág, Soós Gyula András, Szabó Csaba.
A Táncműhely ugyanakkor rendszeresen hív meg más táncművészeti területről olyan előadókat - mint pl. Lőrinc Katalin, Katona Gábor, Frigy Ádám, Fitos Dezső, Hámor József.
Az előadások zenei anyagának elkészítésében állandó közreműködőnek számít Bakai Marci és Nagy Márton (dj Panda), "állandó" jelmeztervezőnek tekinthető Kiss Zsuzsanna, a produkciók fénytervei pedig bő évtizede Lendvai Károly nevéhez fűződnek.
A társulatvezető Juhász Zsolt mellett koreográfus-rendezőként dolgozott a Társulattal: Horváth Zsófia, Győrfi Csaba és Ágfalvi György. 

KIM NKA Millenaris Eisberg