2020-09-24 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

MIRROR

10 éves a Duda Éva Társulat

2020-09-25 10:30 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

2020-09-25 19:00 MÜPA - Fesztivál Színház

Traviata

Kecskemét City Balett

Bemutató - A test emlékezete

Bemutató - A test emlékezete

hommage a Magdalena Abakanowicz

Gergye Krisztián Társulata

Nemzeti Táncszínház Nagyterem / 2020. október 27. 19:00

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam80

Korhatár+9

Magdalena Abakanowicz művészete kivételes és egyedülálló.Életműve hihetetlen komplexitása ellenére egylényegű alkotóművészet.

A világ számos táján elhelyezett, több ezer művet számláló, alkotásai egy monumentális, világra szóló mű-együttes részeit képezik.

 

Az előadás számos művészeti műfaj, hétköznapi és előadóművészeti gesztus, művészet-értelmező szemlélet fókuszából közelít egy életműhöz. Tánc, színház, báb-művészet, performansz-művészet, rekonstrukciós kísérletek, reprodukciós tapasztalások, zenei kompozíciók, kórusművek által törekszünk a kimerevített rítusokként értelmezhető Abakanowicz-i világkép feltámasztására.

 

“Abakanowicz az egyetlen olyan általam ismert alkotó, aki mérhetetlen szigorral és következetességgel, szinte archeologikus módszerrel felismerve a világot, sejtről sejtre, alakról alakra haladva teremtette meg a saját univerzumát. Szobrai mintha egy letűnt kor emléknyomai lennének. Kimerevített archetipikus alakjai és objektumai egy képzeletbeli civilizáció létezésének lenyomatai.

 

Ezek az emléknyomok történelmi múltunkra,vallásainkra, háborús tragédiáinkra reflektáló mementók, amelyek egy képzeletbeli, párhuzamos univerzum régészeti leleteiként értelmezhetőek.

 

Az archaikus és a szellemi világokhoz való kötődéseink a test emlékezetében fedezhetők fel.

Koreográfusként ennek a test-emlékezetnek, a testnyelven túli, vagy nyelv előtti, csak rá jellemző nyelvének elkötelezett kutatójaként Abakanowicz műveiben látom az analógiát és a visszaigazolást, hogy nemcsak érdemes, de létszükséglet ezen az úton járnom és haladnom.

 

Amennyiben megadatott, hogy a világban felfedezhetőek Abakanowicz kimerevített, megállított idejű rituáléi, akkor táncosként nem mehetek el azon lehetőség mellett, hogy a 21. században megpróbáljam feléleszteni ezeket a rítusokat, oly módon, ami még ebben az utópisztikusnak tűnő világunkban is értelmezhető, sőt megtapasztalható lehet.

 

Megpróbálni benne lenni az élet rituáléjában, hogy megérthessük a halált és megtapasztalhassuk a test emlékezetét. “ (Gergye Krisztián)


Előadják:
Barabás Anita, Gergye Krisztián, Téri Gáspár

és a Soharóza kórus tagjai:
Botka Dóra, Asbóth Szaffi, Simon Júlia, Nagy Kata, Remes Zsófia, Ney Andrea, Adamik András, Karosi Roland, Sipos András, Tárnoki Tamás

Magdalena: Bánfalvi Eszter
Hangszeren közreműködik: Zombola Péter

Zene: Zombola Péter
Díszlet: Zöldy Z. Gergely
Jelmez: Béres Móni
Vetítés: Dinea László
Fény: Szabon Bala
Asszisztens: Jankovics Eszter
Rendezőasszisztens: Fazekas Anna
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

AJÁNLÓ

Vágy

Vágy

Szegedi Kortárs Balett

Cseppkánon - Hogy vagy, Hérakleitosz?

Cseppkánon - Hogy vagy, Hérakleitosz?

Artus - Goda Gábor Társulata

Spid_er

Spid_er

Frenák Pál Társulat a Radikal Dance közreműködésével

Támogatók
nemzetitancszinhaz.hu/