Íme, Lengyelország!
Esemény értékelése
3/2

Időpontok:

 

Íme, Lengyelország!

¦l±sk Lengyel Nemzeti Ének- és Táncegyüttes

Helokanie Południa

A projekt bemutatása

A Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete által is támogatott projekt célja a lengyel kultúra népszerűsítése külföldön az ottani partnerekkel folytatott, közös szakmai találkozók és megbeszélések (workshop) révén. Ennek része a 2017 őszén Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban tervezett koncertturné is.

A fő cél egy olyan, többoldalú projektnek a megvalósítása, amely megismerteti és népszerűsíti a lengyel kultúrát külföldön. A „Śląsk” (Szilézia) együtteséhez hasonló kulturális tevékenységet folytat a projektben részt vevő összes külföldi partner, melyek a következők: a „Lado” Horvát Nemzeti Néptáncegyüttes (Zágráb, Horvátország); a Magyar Örökség Háza és a Magyar Állami Népi Együttes (Budapest, Magyarország); és a „Sluk”, a Hagyományos Táncok Szlovák Állami Intézete (Pozsony, Szlovákia). Mindegyik együttes a nemzeti identitást kifejező kultúrát mutat be.

A projektpartnerekkel lefolytatandó szakmai találkozások várhatóan 2016 novemberében kezdődnek, a tervezett dél-európai turné előtt. A szakmai találkozók, az együttes ülések és a záró koncertek célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz a kulturális intézményeket, szélesebb alapokra helyezzék a kapcsolattartást, valamint hogy a résztvevők megismerhessék mind a „Sląsk” művészeinek és előadóinak, mind a projektpartnereknek az ötleteit és elképzeléseit, és meríthessenek azokból.

Az egyhetes, ének- és tánctalálkozó célja, hogy a résztvevők kölcsönösen megismerjék a projektpartnerek néptáncait és népdalait, ezek tanításának módszereit és technikáit, valamint az inspiráció forrásait és annak kreatív folyamatát is.

A Budapesten, Zágrábban és Pozsonyban tervezett minden tevékenység alapja a „Helokanie” témája, de felhasználják hozzájuk a partnerek művészeti programjait is, mint például a horvát „Ojkanie” előadásait, vagy a néptáncokat, amelyeknél megkeresik és elemzik a közös jellegzetességeket és vonásokat.

A találkozók eredménye 2017 őszén lesz látható egy koncertsorozat keretében, melynek címe „Mindenkit üdvözlünk, emberek!”.

A tervek között szerepel koncertek szervezése a projektpartnerek számára Lengyelországban, hogy a helyi közönség megismerhesse a horvát, szlovák és magyar művészek által bemutatott, a sajátjukétól eltérő kultúrákat. Ezek a tervek már utalnak a 2018-as projektekre, amikor is a „Śląsk” együttes fennállása 65. évfordulóját ünnepli.

A „Helokanie” mint az inspiráció forrása.

A projekt vezérfonala a „Helokanie”, mely dalt Stanisław Hadyna komponálta azt követően, hogy a sziléziai Beszkidekben megihlette őt a pásztorok élete és munkája. Azt mutatja be dalban, hogy két pásztorlány hogyan értekezik egymással úgy, hogy közben nem is látják egymást. Fehér/torok, tradicionális hang használatával kommunikálnak. Az élményt tovább fokozza a kórus, amely a hegyi táj hangulatát kelti a hallgatóban.

Egy idő után a dal a „ŚLĄSK” együttes himnusza lett, és egyszerűen nem hiányozhat repertoárjukból.

A „Helokane” egyedi természete meghatározható számos művészeti inspirációval, melyeknek a forrása lett.

Mások mellett David Bowie-t is megigézte ez a dal, motivációt kapott tőle, és az elemet fel is használta a „Varsó” című számában ‒ ma a világzene kánonjának része.

A „Helokanie” ezúttal Stanisław Hadyna „Śląsk” Ének- és Táncegyüttese számára inspiráció, hogy ennek segítségével alakíthassanak ki gyümölcsöző együttműködést egy olyan projekt keretében, amely összekapcsolja a művészeket Európából: Magyarországról, Szlovákiából és Horvátországból.

A Helokanie projektben részt vevő partnerek és dél-európai társaik várhatóan sok éven át folytatnak szoros, baráti, és művészeti alapú együttműködést a „Śląsk” együttessel. A „Śląsk” együttes célja, hogy ezt az együttműködést a jövőben is fenntartsák.

Támogatók:

« 2018 December »
Hét H K Sze Cs P Sz V
48 26 27 28 29 30
01
02
49
03
04
05
06
07
08
09
50
10
11
12
13
14
15
16
51
17
18
19
20
21
22
23
52
24
25
26
27
28
29
30
01
31
1 2 3 4 5 6